חתול בריטי קצר שיער

החתול הבריטי קצר השיער, הינו גזע עתיק של חתולים שמוצאו מבריטניה. חתולים אלה הם מהגדולים ביותר שיש והם גם, למרבה ההפתעה, מהעדינים, החכמים והמקסימים מבין גזעי החתולים. הפרווה הנעימה והמרהיבה ומבנה הפנים העגלגל, הופכים את המראה של החתול הבריטי לכזה שאי אפשר לעמוד בפניו – והחמידות הבלתי הרגילה שלו, הפכה אותו לגזע מועדף ומבוקש בכל רחבי העולם.

ההיסטוריה של הגזע הבריטי

ההנחה היא שהחתולים הבריטים קצרי השיער קיימים מזה מאות שנים, זאת לאחר שנמצאו ציורים ותחריטים עתיקים, בהם מופיעים חתולים שנראים זהים לאלו הנחשבים כיום כשייכים לגזע הזה.

למרות זאת, רק בתחילת המאה הקודמת החל תיעוד מסודר שלהם עד שלבסוף הגזע קיבל הכרה רשמית, בשנת 1980. כיום הגזע הבריטי נפוץ במדינות רבות, אך באמריקה הוא עדיין נחשב לנדיר יחסית ומכאן שהמגדלים של הגזע בארצות הברית למעשה מייבאים את החתולים הללו מאוסטרליה ומאירופה. חתולי הגזע של ימינו, הם צאצאים להכלאות מכוונות עם חתולים מגזע פרסי, מה ש”ייצר” את מראה החתול הבריטי קצר השיער המוכר והאהוב, בעל הגוף המוצק וגדול הממדים והאופי הנוח.

חתול בריטי קצר שיער

מראה חיצוני של חתול בריטי קצר שיער

לחתולים הבריטיים שהישראלים מכירים בדרך כלל, יש פרווה נשירה וקצרה בגוון אפור-כחול, אבל בפועל ישנם חתולים מגזע זה בכל רחבי העולם, שהפרווה שלהם היא בגוונים אחרים לגמרי ויתרה מכך – היא אפילו משלבת שני גוונים יחד במקרים מסוימים ולאו דווקא אחידה. למרות הגיוון בצבע הפרווה שלהם, צבע העיניים של החתולים מגזע בריטי קצר שיער כמעט תמיד יהיה כתום או זהוב.

זהו חתול גדול מאוד כאמור ובדרך כלל הוא גם יהיה שמנמן, כאשר הזכרים כבדים יותר מהנקבות ומשקלם עשוי להגיע לעשרה קילוגרמים, לעומת הנקבות ששוקלות בממוצע כחמישה עד שבעה קילו. פניהם של החתולים הללו הם עגולים ואוזניהם קטנות יחסית ולפעמים כמו “נעלמות” בתוך הפרצוף הגדול והמתוק.

בעיות בריאות נפוצות

חתולים בריטיים נחשבים לחזקים ובריאים ותוחלת החיים שלהם ארוכה, משמע שבטיפול מותאם ונכון הם צפוייים להאריך ימים וחלק גדול מהם מגיע לגיל 15 שנה ואף יותר. עם זאת, קיימות שתי מחלות שכיחות, שעלולות לפרוץ אצלם:

  1. גבישים במערכת השתן – שנוצרים בשל הצטברות חלבונים ומלחים בדרכי השתן ועלולים להפוך לאבנים בשתן.
  2. כליות פוליציסטיות – כלומר כליה אחת או שתיהן יחד, שמופיעות בהן ציסטות המפריעות לתפקוד התקין של הכליה ובסופו של דבר עלולה גם להביא לחוסר תפקוד שלה.

למרות המיתוס, חתולים באופן כללי ובריטיים קצרי שיער בפרט, יכולים לפתח את המחלות הללו בגיל צעיר ולא רק בזקנה ולכן חשוב ביותר שהמגדלים  של חתולים בריטיים לא יהיו שאננים, בשל גילו הצעיר של החתול  הספציפי שלהם. הסימפטומים עלולים להגיע באופן פתאומי והחתול עלול ליילל בכאב בשל כך. ניתן לזהות התחלה של דלקת או הצטברות גבישים, הגורמת לכאבים, כאשר החתול מנסה לתת שתן פעמים רבות ביום,  אך משתין מעט מאוד, מתקשה “לקלוע” לתוך ארגז החול ובמקביל – שותה הרבה יותר מים מבדרך כלל.

המשמעות הביולוגית של מצב כזה, היא הצטברות של שתן בתוך גופו של החתול, מבלי שתהיה לו יכולת לרוקן אותו עד הסוף – וזהו מצב מסוכן שמוטב כמובן שלא להגיע אליו.

מעבר למחלות במערכת השתן ובכליות, החתולים מגזע זה לא סובלים מבעיות גנטיות מוכרות כלשהן, אבל כן עלולים לייצר “כדורי פרווה” שנתקעים להם בגרון בשל הליקוק החוזר ונשנה של הפרווה הנשירה והצפופה שלהם. זוהי תופעה מוכרת שלא אמורה להדאיג את המגדלים, על אף שהיא עלולה לגרום להקאות אצל החתול מעת לעת. ניתן לסייע לחתול באמצעות סירוק הפרווה אחת לכמה ימים והסרת הפרווה העודפת, מה שצפוי להפחית את כמות הפעמים שבהן יווצר “גוש פרווה” בזמן שהם מתלקקים.

עניין נוסף הוא העור השמנוני יחסית של הבריטיים, כאשר ניתן לסייע להם להתמודד עם מאפיין זה בעזרת אמבט עם שמפו ייעודי, בהתאם להוראות הווטרינר והמלצותיו. באופן כללי, חשוב לקחת את החתול לווטרינר בכל מקרה של חשד למחלת כליות וכמובן בכל מצב אחר, שבו נראה כי החתול סובל בשל בעייה בריאותית.

האופי של הגזע הבריטי קצר השיער

החתולים הבריטיים הם אינטיליגנטים, חביבים ורגועים והם אוהבים לשהות עם בעלי חיים אחרים ואנשים כאחד. בהשוואה לגזעים אחרים, הם לא קולניים במיוחד ובאופן כללי פחות “דברנים” ומושכים תשומת לב, אלא מעדיפים להתכרבל ולישון במשך שעות ארוכות. ההתכרבלות תהיה לרוב בקרבת בעליהם, אבל לא בידיהם ממש – אלו הם חתולים עצמאיים מאוד, שלא אוהבים להרגיש כלואים או שמחזיקים בהם מבלי שתהיה להם יכולת לזוז.

ניתן לשחק עם  הבריטיים משחקי מחשבה של חתולים: הם ייהנו לשתף פעולה וישמחו לקפץ ולהתרוצץ בתוך הבית. עם זאת, כאשר הם לא נמצאים במסגרת משחק – הם צפויים להיות הרבה פחות פעלתנים.

טיפים לגידול ולטיפוח

כמו כל החתולים, גם החתולים הבריטיים אוהבים ללקק את עצמם ובכך לנקות את גופם. ניתן לסייע להם לעשות זאת אחת למספר ימים, באמצעות הברשת הפרווה כאמור – מה שיעזור להסיר את הפרווה שעומדת לנשור ולהשאיר את הפרווה החדשה, היפה והמבריקה במיטבה.

לחתולים בריטיים קצרי שיעור ובמיוחד לזכרים מביניהם, ישנה נטייה ברורה להשמנה. מומלץ לעקוב באופן קבוע אחר חתול עם משקל עודף ולנסות לעזור לו באמצעות שינוי בתשונה ואפילו יציאה לטיולים מפעם לפעם, על מנת לעזור לו לשמור על משקל תקין ועוד לפני שהעניין הופך לב

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *