מזון לחתולים – מה כדאי ומה פחות?

אוכל לחתולים – כל מה שצריך לדעת על תזונה נכונה לחתול

ממש כמו בני אדם, גם חתולים זקוקים למזון על מנת להתקיים. האינפורמציה הקיימת היום בכל הנוגע לחתולים וכן המודעות לצורך של חיות המחמד הללו באוכל בעל ערך תזונתי גבוה, גרמו לפיתוח מגוון רחב של סוגי אוכל. חשוב שכמגדלי חתולים, תוכלו לעשות את הבחירה הנכונה עבור החתול הפרטי שלכם ותוודאו כי הוא מקבל תזונה המותאמת ככל שניתן לגילו, לצרכיו האישיים וכמובן לתקציב שלכם.

מתחילים לאכול – מזון לגורי חתולים יונקים

חתולים עד גיל חודש או חודש וחצי לערך, עדיין יונקים מאמם ולמרבה הצער, הרבה מאוד חתולים זעירים שכאלה ננטשים ברחובות. ברי המזל שבהם נמצאים על ידי אנשים טובים, המעוניינים להציל אותם ולגדלם. חשוב לזכור כי גור כל כך קטן הוא בגדר תינוק, שיניו עדיין לא בקעו והוא איננו מסוגל לאכול מזון מוצק.

אם אתם מעוניינים להאכיל גור צעיר מאוד, רכשו עבורו פורמולה ייעודית לגורי חתולים והאכילו אותו באמצעות בקבוקון מיוחד המתאים לחתולים – בקבוק תינוקות עלול להיות גדול מדי ולא יתאים. תזמון ההאכלות הוא קריטי: חתולים בגיל זה זקוקים למזון בכל מספר שעות, לרבות בלילה, מכאן שמדובר בעבודה סיזיפית למדי אך שנועדה למטרה נעלה, שהיא הצלת הגור. כדאי להתייעץ עם וטרינר במקרים של טיפול בגורים צעירים במיוחד ולקבל מידע ספציפי באשר להאכלה.

עוברים למוצקים: טיפים להרגלת החתלתול למזון יבש

אם אתם מאמצים גור חתולים מעט בוגר יותר, בן חודשיים ואילך, יש להניח שהוא כבר יכול לאכול מזון מוצק. ניתן, כמובן, לרכוש אוכל רטוב שאותו יזלול החתלתול בתאווה, אך כדאי לדעת שלמרות המיתוס לגבי מזונות “רטובים” של חתולים, מחירם הבוה יחסית לא מעיד על איכותם והם לרוב אינם מכילים את כל החומרים המזינים, כמו באוכל יבש לחתולים.

הטיפ שיכול לעזור לחתלתול “ליהנות משני העולמות”, הוא להרטיב את גרגרי האוכל היבש במעט מים, מספר דקות לפני הגשתו לגור. הגרגרים יתרככו ויקבלו מרקם של מזון רטוב, מבלי לאבד את כל הרכיבים החשובים והמזינים של המזון היבש. לאחר כמה ימים השיניים של הגור יתחילו לצמוח בקצב מואץ ובשלב זה כבר ניתן להפסיק להרטיב את המזון, אלא לאפשר לחתלתול לאכול אותו כמות שהוא.

מהם ההבדלים בין הסוגים השונים של האוכל המיועד לחתולים?

החברות הרבות שמייצרות מזון לחתולים, מציעות כמה וכמה סוגים לבחירה. אלו הם הגורמים העיקריים שעליכם לקחת בחשבון, בטרם תקנו סוג כזה או אחר של אוכל:

  1. גיל החתול – חתול נחשב לגור עד גיל שנה. מומלץ לרכוש עבור חתולים שעדיין לא הגיעו לגיל זה, מזון ייעודי לגורים שעשיר ברכיבי מזון שמסייעים להתפתחות, אשר הגרגרים שלו הם קטנים לעומת האוכל שמיועד לחתולים בוגרים.
  2. טעמים – מזונות לחתולים מורכבים מסוגים שונים של בשרים, דגים ולעתים גם דגנים. שילובים של טעמים יכולים להיות, למשל, דגי סלמון ובס, או שילוב של כבש וארנבת – אל תיבהלו וזכרו שאינכם צריכים לאכול את המזון בעצמכם, אלא החתול, שהוא לא בררני מדי בדרך כלל ולרוב ישמח לאכול כל מה שתתנו לו.
  3. הרכב תזונתי – ככל שהמזון מכיל יותר חלבונים ופחות דגנים, כך הוא נחשב לאיכותי. מזון המכיל בשר נחות מאוד, או שיש בו כמות דגנים גבוהה ומעט בשר, יכול להיות מאוד טעים לחתול אך בטווח הארוך הוא עלול להזיק לבריאותו, בעיקר בשל מחסור בוויטמינים ובגלל הקלוריות הריקות והרבות מדי שבו.
  4. מחיר – העלות של המזון לרוב תהיה תלויה באיכותו, אך לא תמיד. ישנן חברות לא מוכרות, המייצרות מזון נהדר. בדיוק בגלל זה, מומלץ לבדוק את הרכב האוכל בתווית המודבקת על האריזה ולא לפסול שק של מזון בגלל מחיר נמוך. עם זאת, מחיר נמוך מדי עלול להצביע על תאריך פג תוקף קרוב מאוד שהחנות מעוניינת להיפטר ממנו ולכן כדאי לשים לב.

אוכל לחתולים מגיע בכמה מרקמים, כאשר ההבדל הכי ברור הוא בין מזון רטוב ליבש. גודל האריזה משפיע גם הוא על המחיר, אך אל תתפתו לקנות שק ענקי של אוכל חדש ולא מוכר לחתולים, למרות החיסכון הטמון בפעולה הזו: אם האוכל לא יתאים לחתול או שהוא יסרב לאכול אותו, אתם עלולים להיתקע עם מזון מיותר והוצאה גדולה. כל החלפה של מזון לחתול מוטב שתיעשה בהדרגה, כאשר מומלץ לקנות את המזון החדש באריזה הקטנה ביותר שבה הוא נמכר, לצורך הארוחות הראשונות ותוך ערבוב חלק מהמזון החדש ביחד עם האוכל שהחתול כבר מורגל בו.

מזון רפואי

לחתולים מבוגרים מכל הגזעים, יש נטייה לפתח בעיות בכליות. זוהי למעשה המחלה השכיחה ביותר בקרב חתולים והיא עלולה להחמיר, אם לא מתאימים את המזון לצרכיהם הייעודיים בתקופת המחלה ובמיוחד בזקנה. מזון רפואי לחתולים חולי כליות, מסייע להם להפחית את היווצרותן של אבני הכליות והוא מכיל רכיבים ייחודיים המזינים אותם.

ניתן ומומלץ להתאים אוכל רפואי גם לחתולים הסובלים מבעיות אחרות כגון מחלות כבד, רגישויות בעור ובשיניים ועוד, כאשר לכל אחד מסוגי המזון הייעודיים הללו קיים הרכב תזונתי אחר, התומך בבעייה פיזית מסויימת של חתולים. המטרה היא לעזור לחתולים הללו להתמודד עם המחלה ממנה הם סובלים, באמצעות תזונה נכונה. מומלץ בכל מקרה, להתייעץ עם הוטרינר המטפל לפני רכישה של מזון רפואי לחתול.

אוכל לחתולים לאחר סירוס או חתולות שעברו עיקור – דגשים

אחת מהתופעות המוכרות אצל חתולות שעוקרו או אצל חתולים זכרים שעברו סירוס, היא ההשמנה. חתולים אלו עלולים להשמין במהירות, בעיקר הנקבות, לכן התאמת המזון למצב הפיזי החדש של החתול היא הכרחית.

חשוב להדגיש: חתולים ניתן לעקר ולסרס החל מגיל חצי שנה לערך, כאשר הם עדיין נחשבים לגורים. אם אימצתם חתול צעיר ודאגתם לסרס אותו בטרם מלאה לו שנה, או שמדובר בגורת חתולים שעוקרה, ניתן להעביר למזון ייעודי באופן מיידי ולא צריך להמשיך ולהאכיל באוכל של גורי חתולים. המזון המיוחד הזה, מכיל הרבה פחות קלוריות ושומן והוא יעזור לחתולים לשמור על משקל תקין.

כמה כסף כדאי להשקיע במזון לחתול מדי חודש?

אין ספק שמזון מהווה את אחת מההוצאות הקבועות הגבוהות ביותר, מלבד חול לשירותים של החתול שגם עליו אתם צפויים לשלם לא מעט בכל חודש. אוכל הוא רכישה שיש לבצע באופן שוטף ולכן כדאי לעקוב אחר מבצעים בחנויות של חיות המחמד, על מנת להשיג מחירים הוגנים.

קשה להצביע על מחיר רלוונטי ומשתלם של מזון כזה או אחר, בשל הגורמים הרבים המשפיעים על העלות, לרבות סוג המזון – מוצק או יבש – וכן גודל האריזה וכמובן המותג עצמו והיוקרה הנלווית לו. ההמלצה היא למצוא מזון שנותן תמורה גבוהה ביחס למחיר ולנסות לשלב תוספים עד כמה שניתן, או אפילו לערבב בין סוג איכותי ביותר ויקר, לבין מזון פחות יקר, שיכול להיות מוגש לחתול מעת לעת. שילוב שכזה גם יאפשר לכם גמישות בנוגע להאכלת החתול שלכם וימנע ממנו להפוך למפונק מדי.

חטיפים לחתולים – איך לבחור ומתי מומלץ לתת אותם?

ההגדרה של חטיפים לחתולים היא לאו דווקא על פי צורת האריזה, אלא לפי האופן שבו הם ניתנים – חטיף לחתול הוא כל מזון שאינכם מגישים לחיית המחמד שלכם באופן קבוע בבוקר, בצהריים ובערב, אלא בזמנים שונים. זו יכולה להיות אריזה ייעודית וקטנה של מזון רך, או אפילו קופסת טונה, שתוכלו לפנק בה את החתול אחת לכמה זמן.

מוטב שלא לתת לחתול את החטיף שלו בזמנים קבועים! חתולים זוכרים הכל וברגע שתתחילו להאכיל אותם בחטיף בכל יום באותה שעה, הם יבקשו אותו בהמשך גם כאשר זה כבר לא יהיה לכם נוח והיללות שלהם יטריפו אתכם. שמרו את החטיפים להזדמנויות אקראיות, התייחסו אליהם כסוג של פרס – וככה גם החתולים יתפשו אותם ולא ידרשו אותם בקביעות.

חטיפים, מלבד הפינוק שבהם, יכולים לעזור לכם כמגדלי חתולים במקרים שבהם החתול יחלה ואתם תצטרכו לתת לו תרופה: עצם היותו של המזון אטרקטיבי במיוחד בעיניו, יעודד את החתול לבלוע אותו בבת אחת וכך תוכלו להטמין את כדור האנטיביוטיקה או התרופה, בתוך האוכל ומבלי שהחתול ירגיש.

מה אסור לתת לחתולים לאכול?

אחד המיתוסים הנפוצים ביותר אך גם השגויים מכולם, הוא הקשר בין חתולים לבין חלב. חשוב להבין שדווקא חלב הוא אחד המזונות שהכי מזיקים לחתולים! מוצרי חלב לרבות חלב ניגר, גבינות וקוטג’, מייצרים גירוי-יתר במערכת העיכול של החתול ועלולים לגרום לשלשולים.

מלבד מזונות חלביים, לחתולים גם אסור לאכול מזון של כלבים – אם אתם מגדלים חתול וכלב באותו הבית, טבעי שקשה יהיה להפריד ביניהם בשעת האוכל, אך מוטב לעשות זאת בכל דרך אפשרית, כיוון שאוכל לכלבים אינו מזין כמו זה של חתולים ועלול לייצר אצלם בגוף חוסריםבטווח הארוך.

אוכל נוסף העלול להזיק לחתול הוא ענבים וצימוקים, העלולים לייצר בעיית כליות אצל החתולים ולגרום להקאות. גם בשרים לא מבושלים הם בעייתיים ולכן “להאכיל בשאריות” של הבישולים שלכם, זה דבר לא מומלץ. מוטב באופן כללי, שלא להאכיל חתולים במזון של בני אדם על בסיס קבוע ולא לבדוק את תגובתו של החתולים לאוכל מסוים לשם השעשוע, אלא להיצמד להמלצות התזונה הייעודיות לו בלבד.

הקפידו על איכות המזון של החתול שלכם ועל נקיון של כלי האוכל שלו

החלפה של סוג המזון בהתאם לגילו של החתול ולצרכיו הפיזיים המשתנים, היא הכרחית. שימו לב שאתם תמיד מגישים לו מזון בכלי נקי, בדיוק כפי שהייתם רוצים בעצמכם לאכול. מלאו את קערת האוכל באופן מדוד ולא מוגזם: רוב החתולים יאכלו את כל מה שיש בקערה שלהם בכל מקרה, לכן סייעו להם לאכול בכמות המותאמת לגופם באמצעות הגבלת המזון לכמות סבירה.

זכרו שמלבד מזון, החתול זקוק גם לשתייה מרובה ומכאן שקערת מים טריים, המוחלפים לכל הפחות אחת ליום, היא הכרחית עבורו. אין להמעיט בערכו של מזון איכותי ותרומתו לבריאות החתול, לשמירה על גופו ואפילו על מצב הרוח שלו. חתול שאוכל טוב והוא שבע ורווי בנוזלים, יהיה אנרגטי, שמח ועירני יותר וצפוי להאריך ימים.