איך לאלף חתולים לארגז חול ?
בשונה מכלב שצריך לרדת לטיול כדי לעשות את צרכיו, בגידול חתולים אין בכך צורך. חתולים יודעים לעשות את הצרכים שלהם בארגז חול שיש לנקות אחת ליום או יומיים וזה הרבה יותר פשוט. אבל חתולים לא נולדים עם הידע הזה – וכמו תינוקות צריכים ללמוד איך לעשות את הצרכים שלהם במקום הייעודי לכך.
חשוב לא לכעוס או להעניש את החתול במידה וזה קורה אלא למצוא את הסיבה ולטפל בה.
כדאי להקפיד על מספר כללים ראשוניים כדי להקל על התנאים הסביבתיים של החתול לעשיית הצרכים בארגז החול:
- בחירת מיקום הארגז: יש למקם את ארגז החול באזור שבו תהיה לחתול פרטיות אזור שיש בו שקט או פינה צדדית בבית. חשוב לבחור במיקום שבו אין גישה לילדים/כלבים שעלולים לגרום להסחת דעת ולפגוע בשקט ובריכוז של החתול. מצד שני, חשוב לא למקם את ארגז החול במקום מבודד ורחוק מדי שמצריך הליכה ארוכה. בנוסף, חשוב לבחור מיקום שלא נמצא בסמיכות למיטה או מקום שבו ממוקם האוכל של החתול.
- מידות הארגז: חשוב להתאים את מידות הארגז למידותיו של החתול. המידה המתאימה לרוב תהיה פי 1.5 מאורך גופו של החתול. שתאפשר לו לכסות את היציאות בלי לעמוד עליהן או לבלוט החוצה מהארגז.
- ככל שהחתול גדול יותר כך הארגז צריך לגדול כך שהתנועה של החתול תוכל להיות חופשית. לגור יש להתאים ארגז קטן יותר ולא גדול מדי וגם להקפיד שלא יהיו לו שוליים גבוהים מדי שיקשו עליו לטפס אל הארגז. לחתול מבוגר גם חשוב להוריד את השוליים.
- החול בארגז: לרוב החתולים אין העדפות מסוימות לגבי החול בארגז וזו בחירה של המגדלים עצמם אך כדאי לבחור במצע שיקל על הניקיון של הארגז. בכל מקרה לאחר שנבחר סוג חול חשוב להקפיד על שימוש חוזר באותו הסוג או בסוג מאוד דומה כדי לשמור על רציף ושגרה שחשובה לחתול מאוד. אם יש לחתול העדפה למקום ספציפי שניתן לזהות כמו משטח עץ /עיתונים וכד’ כדאי לעשות שימוש במשטחים הללו בארגז- לקורן בשלב הראשון את הארגז מהחול ולאט לאט להוסיף את החול מעל למשטח המועדף.
- ארגז פרטי לחתול: במידה ובבית יש יותר מחתול אחד, חשוב להתאים ארגז נפרד לכל חתול ולהתאים את הארגז למידות ולצרכים הייחודיים של כל אחד מהחתולים. בשונה מבני אדם חתולים לא חולקים שירותים אחד והפרטיות והנפרדות במקרה הזה יכולה להיות קריטית.
- היגיינה: לחתול יש חוש ריח מפותח יותר מזה של בני האדם. ולכן חשוב להקפיד לנקות את ארגז החול פעם ביום ולפעמים אפילו יותר במידת הצורך.
החתול עושה את צרכיו מחוץ לארגז- למה?
גם אם לחתול יש את התנאים הפיזיים שדרושים לו, המקום מתאים, המידה יכולות להיות סיבות נוספות שיביאו את החתול לעשות את הצרכים שלו מחוץ לארגז. במידה וזה קורה לפני שלוקחים את החתול למאלף רצוי לקחת אותו קודם לווטרינר מפני שיתכן ומדובר בבעיה בריאותית שהפתרון שלה יוכל לפתור גם את התופעה הזו: תופעות כמו
- בעיות בשתן או באיברים שקשורים למתן שתן- כליות /סוכרת שמגבירות את ייצור השתן ולפעמים החתול מפספס כי הוא לא מצליח להתאפק עד שהוא מגיע לארגז בזמן. כאבים בזמן מתן השתן בגלל בעיות בדרכי השתן יכולים להפריע לחתול ולמנוע ממנו להשתמש בארגז שלו.
- בעיות עיכול: כמו שלשולים או עצירות כמו במקרה של השתן המוגבר יכולות למנוע מהחתול להגיע בזמן לארגז ולפספס.
- כאבים או מחלות פרקים: יקשו על החתול לטפס לארגז שמצריך עלייה במדרגות או קפיצה.
- פציעות וחתכים ברגליים: רגישות יתר בכריות הרגליים יכולה למנוע מהחתול לבוא במגע עם החול ולכן להימנע מביקור בארגז.
- זקנה: יכולה לגרום לקשיים בטיפוס או גם לדמנציה וחוסר אוריינטציה שמשכיחות מהחתול את הייעוד של ארגז החול
קיימים גורמים פיזיולוגים נוספים כמו חוסר סירוס שיכולים לגרום לסימוני טריטוריה מרובים.
- קשיים נפשיים: כעס או מתח יכולים לגרום לחתול לשנות את ההרגלים שלו. בקשיים נפשיים ניתן לטפל באמצעות כדורים ממש כמו אצל בני אדם ולשם כך כדאי להתייעץ עם פסיכיאטר לחתולים.
- סטרס: יכול לנבוע משינויים בשגרת החיים של החתול כמו מעבר דירה /שיפוץ או עזיבה של מי מבני הבית או תוספת של דייר /חתול יוכלו להביא לקושי בהסתגלות.
- שעמום או צורך בתשומת לב: חוסר בתעסוקה ועניין יכולים לגרום לחתולים לשינוי בהתנהגות.