חתול הימלאיה

חתולי הימלאיה הם ארוכי פרווה בעלי שילוב גוונים מרהיב. הם נחשבים לחתולים ידידותיים מאוד ולא פעלתנים, מכאן שהגידול שלהם בתוך הבית יהיה אידיאלי. זהו גזע שנוצר בהכלאה מכוונת, על ידי מגדלי חתולים שרצו להגיע לשילוב אולטימטיבי בין חתולים סיאמיים לפרסיים. התוצאה היא גזע ההימלאיה היפהפה, בעל המזג הנוח ומבנה הפנים הייחודי.

היסטוריה של חתולי הימלאיה

לחתולי הימלאיה אין היסטוריה עתיקה, כפי שקיימת בחלק מן הגזעים אחרים: מדובר בגזע שראשיתו בתחילת המאה ה 20, כאשר חוקרים מאוניברסיטת הרווארד יזמו זיווגי חתולים פרסיים וסיאמיים, מפני שהיו מעוניינים להגיע לגזע חדש – שישלב את תכונות הפרווה ומבנה הגוף של הפרסי, יחד עם דוגמת הפרווה של החתולים הסיאמיים, הכהים בקצותיהם. גזע ההימלאיה הוכר כרשמי בשנות החמישים, לאחר כעשרים שנה של מחקר ונסיונות הכלאה.

לאורך השנים, החתולים מגזע הימלאיה איבדו מעט ממאפייני הגזע הדומיננטיים שלהם, בשל חוסר הקפדה על זיווג משולב בין גזעי ההורים. בשנות השבעים של המאה הקודמת החלו המכליאים של הגזע, שרצו לשמר את התכונות המאפיינות אותו, לשים את הדגש על ההכלאות הנכונות – מה שהוביל לביסוס גזע ההימלאיה כפי שהוא מוכר כיום.

הימלאיה – מאפיינים פיזיים

חתולים מגזע הימלאיה אינם ענקיים אבל הם כן גדולים לעומת גזעים אחרים. מבנה גופם דומה לזה של חתול פרסי ממוצע, משמע שהפנים שלהם רחבות וגופם מוצק. האוזניים של חתולים אלה קטנות ביותר וכך גם עיניהם. הסנטר, קטן הממדים אף הוא, עלול ממש “להיעלם” בתוך הפרצוף החמוד והפרוותי שלהם.

ההימלאיה הזכרים, כמו אצל גזעי חתולים אחרים, גדולים יותר מן הנקבות בדרך כלל ומשקלם עשוי להגיע לשמונה קילוגרם, בעוד הנקבות יהיו כשניים-שלושה קילו פחות מזה.

הפרווה של חתולי הימלאיה היא עבותה וארוכה יחסית, כמו של חתולים פרסיים, אך צבעיה לקוחים מה”אב הקדמון” הסיאמי: הולכים ומתכהים בקצוות. הגוונים עצמם יכולים להיות שונים, החל מלבן צחור, דרך זהוב וחום ועד לאפור כהה ואפילו אדמוני. צבע עיניהם כחול, כמו אצל הסיאמיים.

אלו הם חתולים מאריכי-חיים בדרך כלל ומגיעים ברובם לשיבה טובה, משמע ל 15 שנות חיים לערך ואפילו למעלה מכך, כמובן אם מטפלים בהם היטב הן מבחינת טיפול במחלות ובעיקר מבחינת מתן תזונה בריאה.

תכונות אופי

חתולי הימלאיה ירשו את כל הטוב מאבותיהם הקדומים ומלבד יופיים המשגע הם גם רגועים ושלווים בדרך כלל. הם אינם “דברנים” ולרוב לא ישתוללו בבית, אלא יעדיפו להתכרבל ולהירדם במקומות שונים, בעיקר בקרבת הבעלים שלהם. יש להם יכולת להסתגל בקלות לחיים עם בני אדם וחיות אחרות ואין להם צורך בהוצאת אנרגיה תמידית, לכן ניתן לגדל אותם בתוך דירה והם לא זקוקים לטיולים בחוץ.

אלו הם חתולים נפלאים לגידול אצל משפחות עם ילדים קטנים, בשל סבלנותם הרבה והפרווה הנעימה שממש כיף ללטף אותה, אך למרות האופי הרגוע – הם כן ישתפו פעולה עם משחקים מדי פעם ולכן כדאי לקנות להם צעצועים קטנים המיועדים לחתולים, אפילו לתת להם כדור קטן שיש בבית, או חוט צמר, איתו הם יוכלו להשתעשע במשך זמן רב.

טיפול בחתולי הימלאיה

סירוק תכוף יועיל מאוד להיפטרות מפרווה מיותרת, אותה חתול ההימלאיה עלול להשאיר בכל רחבי הבית. הסירוק גם יעזור לו להיראות מבריק, להסיר אבק ולכלוך ולמנוע קשרים בפרווה העבה. חשוב להבין, שמדובר בחתול ש”דורש תחזוקה” ומכאן שזה קריטי לסייע לו בעניין הפרווה המנשירה ולסרק אותו לכל הפחות פעמיים בשבוע. בנוסף, גם עיצוב הפרווה וגזירה שלה, אצל ספר ייעודי לחתולים, יוכל לעזור בעניין הזה ויקנה לחתול מראה מטופח ונאה.

לחתולי הימלאיה אוזניים קטנות שיש להן נטייה לצבור לכלוך בתוכן, שאינו תמיד נראה לעין. ניתן לטפל בכך ולהסיר את הלכלוך, בעזרת חתיכת בד נושם כמו כותנה. אם נראה שהאוזניים כואבות לחתול ובכל מקרה שבו נדמה כי הוא לא מרגיש טוב, מוטב שלא להמתין אלא לקחת אותו ישירות אל הווטרינר.

בעיות בריאות נפוצות

אצל חתולי הימלאיה עלולים להתרחש כמה וכמה מצבי-בריאות מאתגרים, שכדאי לעקוב אחריהם אם חושדים שהחתול סובל מהם:

  1. מחלת כליות: ככל הנראה, הבעיה הבריאותית הנפוצה ביותר בחתולים. חשוב לבדוק האם החתול שותה מספיק והאם הוא נותן שתן. אם נראה שארגז החול נקי יתר על המידה, יש צורך דחוף לקחת את החתול לווטרינר. התאמה של התזונה ומתן תרופות, יסייעו לעבור את המחלה בשלום, אך חשוב “לתפוס” אותה בזמן.
  2. הפרווה הארוכה והסמיכה, עלולה לייצר זיהומים אם לא מטפלים בה כראוי. גזזת היא מחלה ששכיחה בקרב חתולים ארוכי שיער כמו הימלאיה, לכן כדאי לבחון את מצב הפרווה בקביעות.
  3. הראש הפחוס של החתולים מהגזע הזה, עלול לייצר אצל חלקם בעיות של נשימה.

ככלל, חתולים מעורבי-גזע כמו ההימלאיה, שראשיתו בהכלאה בין הגזע הסיאמי לפרסי, כאמור, אמורים להיות “עמידים” יחסית בפני מחלות גנטיות, כך שהחתול הזה נחשב יחסית לבריא. עם זאת, כאשר מאתרים בעיה בראשיתה, ניתן לטפל בה במועד לפני שהיא מחמירה ומכאן שתשומת לב לחתול הזה חשובה לא רק כדי לפנק אותו, אלא גם על מנת לשמור על בריאותו.

 

 

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *