חתולי מנצ’קין הם בעלי רגליים קצרות, המהוות את המאפיין הבולט ביותר שלהם והן גם מה שהעניקו להם את שמם – המנצ’קינים הם היצורים נמוכי הקומה מארץ עוץ ועל שמם נקראים החתולים הללו. למרות שהם קיימים כבר עשרות שנים, עד לא מזמן הם לא נחשבו לגזע רשמי של חתולים. כיום חתולי מנצ’קין מוכרים כגזע שמשתתף בתערוכות ורבים מחובבי החתולים יעדיפו אותם על פני האחרים, בשל התכונות החיצוניות שלהם והאופי הייחודי והמשעשע.
המוטציה החתולית שהפכה לגזע רשמי
על פי הידוע, חתולים הדומים למנצ’קין נצפו באנגליה כבר בשנות השלושים של המאה הקודמת, אך רוב הפרטים נפטרו במהלך מלחמת העולם השנייה. רק לאחר חמישים שנים נוספות, בתחילת שנות השמונים, החל “גל המלטות” חדש של הגזע, דווקא בארצות הברית. בדיקות שנערכו על ידי וטרינרים גילו, שמקורן של הרגליים הקצרות של המנצ’קינים – כחצי מאורך רגל של חתול “רגיל” – הוא במוטציה גנטית, שהשתמרה מדור חתולים אחד למשנהו.
למרות שהיה ברור שהחתולים אינם סובלים מכל בעיית מפרקים בגלל אורך הרגליים הייחודי ואין להם נכות ספציפית שנגרמה בשל המוטציה, הגזע הוכר כרשמי בשנת 1995 רק על ידי ארגוני חתולים עולמיים מסוימים ובאחרים לא ובנוסף- בפועל רק בשנת 2003 החלו לשלב את הגזע בתחרויות של חתולים. ארגונים רשמיים מסוימים שלא הסכימו להגדיר את המנצ’קין כגזע רשמי, הסבירו זאת באי הרצון לתמוך במוטציה שמגבילה את החתול – זאת על אף שהרגליים הזעירות אינן מהוות מגבלה פיזית עבור החתולים ולמעשה הם נחשבים לחתולים מאוד פעילים וזריזים.
מאפיינים חיצוניים של חתול מנצ’קין
מלבד הרגליים, יתר הגוף של חתולי מנצ’קין הוא ממוצע בגודלו, כלומר המראה של החתולים הללו דומה קצת לכלבי תחש בהיבט של הפרופורציה בין הגוף לרגליים. הנקבות קטנות יותר מן הזכרים ומשקלן הממוצע הוא סביב שניים עד שלושה קילוגרמים, בערך קילו עד שניים פחות מהן. ישנם חתולי מנ’צקין בעלי פרווה קצרה וישנם כאלה עם פרווה ארוכה. העיניים של החתולים מהגזע הזה יכולות להיות בכמה גוונים וכך גם הפרווה שלהם – מדובר בחתולים “צבעוניים” למדי ומרהיבים ביופיים.
הרגליים הקצרות, כאמור, אינן מגבילות את החתולים הללו מלהתרוצץ ולקפוץ, אם כי לא באותה מהירות כמו גזעים אחרים. יש להם תכונה “כלבית” נוספת מלבד המראה שלהם, שהיא “העלמת צעצועים” – הם נוהגים מדי פעם להחביא משחק במסתור מסוים ולשוב לשחק בו אחר כך. מומחים לחתולים רואים בתכונה זו הוכחה לכך שלמרות השוני החיצוני בינם לבין גזעי חתולים אחרים, חתולי מנצ’קין הם בעלי רצון לצוד ממש כמו כל חתול.
אופי נוח ורצון להתכרבל
כיף לגדל חתול מנצ’קין בבית ולא רק בגלל הדמיון החיצוני שלו לחמוס או לכלב תחש, שהופך אותו לבעל מראה מצחיק למדי: יש לחתולים מהגזע הזה יכולת לתקשר היטב הן עם בני אדם והן עם חיות אחרות. מסיבה זו, קל מאוד להרגיל אותם לסביבה ביתית, גם אם כבר מתגוררים בבית חתולים נוספים או חיות מחמד אחרות, לרבות כלבים. המנצ’קינים הם מלאי בטחון ואינם פחדנים ומכאן שהם לא יחששו מנוכחותם של אחרים בקלות.
האתגרים הפיזיים של חתולי מנצ’קין
למרות המוטציה שגרמה להיוולדם של המנצ’קינים בעלי הרגליים הקצרות, בדיקות רפואיות חוזרות ונשנות גילו כי החתולים הללו הם בריאים והמוטציה לא גורמת לכל פגם פיזי בהם, כולל בעצמות אחרות בגוף הרחוקות מאיזור הרגליים. הם נחשבים לחתולים בריאים ואם הם מפתחים מחלות מסוימות, לא יהיה קשר בין הבעיה הרפואית לבין התכונות הגופניות שעמן הם נולדו, למעט בעיות בחוליות הגב שעלולות להיווצר בשל ההקשתה האופיינית לכלל החתולים ושאיננה ספציפית דווקא למנצ’קינים.
עם זאת, כמובן שכל חתול עלול לפתח בעיות בריאותיות מסוימות ובעיקר בזקנה, לכן ישנה חשיבות גבוהה להקפדה על מתן מזון איכותי לחתול ועל טיפול קבוע אצל וטרינר, כמו גם טיפוח שוטף שיסייע לאתר בעיות מסוימות מייד עם היווצרותן, כמו דלקות עור וכדומה. אימוץ של חתול מנצ’קין מוטב שייעשה מבית גידול רשמי של הגזע, שבו מוודאים כי רק החתולים הבריאים והחזקים – הם אלו שיעברו תהליכי הרבעה.
טיפוח וטיפים לגידול חתולים מגזע מנצ’קין
חתולים מגזע מנ’צקין עם פרווה ארוכה, יש לסרק בקביעות פעמיים או שלוש בשבוע וגם לבעלי הפרווה הקצרה כדאי להעניק סירוק קל אחת למספר ימים. החתולים הללו לא נחשבים למפונקים בכל הקשור לאוכל ומלבד האוכל היבש הייעודי להם, הם ישמחו לטעום מדי פעם מאכלים של בני אדם, כמובן כאלה הבטוחים למאכל עבור החתולים.
מומלץ שלא להישאר שאננים ליד החתולים הללו בכל מה שקשור לחפצים שבירים: הם אמנם מתקשים לקפוץ גבוה כמו חתולים אחרים, אבל הם חכמים במיוחד וימצאו את הדרך להגיע גם למדף הכי גבוה בבית, אם יהיה שם פריט שימשוך את תשומת לבם. בכדי לתת לחתול מנצ’קין לפרוק אנרגיה, חשוב לדעת שאחד הדברים שכיף לעשות איתו הוא טיולים מחוץ לבית, ממש כמו שעושים עם כלבים – בעזרת רצועה וקולר ייעודי כמובן. מנצ’קינים אוהבים לטייל לצד בעליהם ומגדלים שאכן עושים זאת, מעניקים חוויה מיוחדת במינה לחתולים שלהם ועוזרים להם לחזק את בטחונם העצמי.