חתול סוואנה

חתולי סוואנה הם ממש נמרים קטנים והמוצא שלהם הוא באמת פראי למחצה: זהו גזע שנוצר בזכות הכלאה יזומה בין סרוואל שהוא חתול בר, לבין חתולה סיאמית ביתית. הגורים שנולדו מההמלטה הזו קיבלו גנים משני הצדדים והמאפיינים החיצוניים של הסוואנות המקוריים – אכן דומים מאוד לנמר או לצ’יטה וכך גם האופי של החתולים הללו. תוחלת החיים של הסוואנות היא ארוכה וחלק ניכר מהם זוכים לחגוג יום הולדת 20.

הכירו את הסוואנה: גזע שנוצר מהכלאה בין חתולת בית לחתול בר

הזיווג בין החתולה שגדלה בבית לבין החתול הפראי, שהתרחש לראשונה בשנת 1986, היה מוצלח כל כך עד כי הכלאות דומות נעשו שוב ושוב, עד שבשנת 2001 הוכר הסאוונה כגזע רשמי של חתולים. לא תמיד היה זה זיווג בין סרוואל לבין חתול סיאמי: צד אחד בהכלאה הוא תמיד סרוואל, אך הצד השני הוא חתול בית מגזע משתנה – מה שיצר חתולי סוואנה בעלי מאפיינים דומים מאוד, אך גוונים אחרים ומעניינים.

מראה חיצוני של חתול סוואנה

חתולי סוואנה הם בעלי אוזניים ארוכות, המאפיינות חתולי בר, שעליהן כמו מוטבעים עיגולים שדומים לעיניים. העיניים האמיתיות שלהם, יכולות להיות בצבעים מגוונים, אך תמיד יהיה פס שחור המופיע מעל העין, ממש כמו איפור – ויורד עד לסנטר, במראה שדומה לצ’יטה.

הזנב שלהם קצר יחסית ומפוספס, אך הם אינם ענקיים אלא ממוצעים עד גדולים מבחינת גוף. למרות גופם הצר, הם שריריים מאוד והרזון שלהם בהשוואה לחתולים אחרים – כלל אינו מעיד על החוזק הפיזי שלהם. על הפרווה שלהם ישנן חברבורות רבות כמו של צ’יטה וכן פסים. אלו הם סימנים אשר בולטים הרבה יותר אצל סוואנות “דור ראשון”, כלומר צאצאים ישירים של חתול סרוואל וחתול ביתי. ככל שהדורות “מתרחקים” מחתול הבר עצמו ונוצרים זיווגי-המשך, כך החברבורות יהיו בולטות פחות. בנוסף, חתולים מדור ראשון יתאפיינו גם במשקל גבוה יותר, שיכול להגיע עד לתשעה קילוגרמים, בעוד סוואנות מדור שלישי לדוגמה ישקלו כשני קילו פחות בבגרותם.

הדמיון לחתולי בר

ככל שחתול סוואנה יהיה בעל חברבורות דומיננטיות יותר ופרווה זהובה, המאפיינת את חתולי הבר, כך הוא ייחשב לגזעי יותר. הזיווגים בין סרוואלים לחתולי בית לא נעשים באופן שרירותי ולא עם כל חתול מגזע ביתי: איגוד החתולים הבינלאומי קבע מעין סטנדרט להכלאות המייצרות חתולי סוואנה, הכוללות את חתול הסרוואל וחתולים מגזעים ספציפיים והם אינם כוללים גזעים אחרים שעלולים “להכשיל” את המשכיות המראה הפראי ו”לחבל” במראה המבוקש ומלא החברבורות.

תכונה מעניינת נוספת מלבד ההטבעות על הפרווה, שאותה ירשו הסוואנות מאבותיהם חתולי -הבר, הוא הקול הייחודי שלהם, הדומה יותר לציוץ מאשר ליללה רגילה של חתול. זוהי מעין שריקה, שיכולה להזכיר אפילו קול של נחש במקרים מסוימים. הם משתמשים בה בדרך כלל כשהם פוגשים בעל חיים שמאיים עליהם: לרוב הם יעדיפו “להפחיד” אותו באמצעות השריקה הייחודית ואז לסגת, מאשר לפגוע בו פיזית על ידי נשיכות או מכות.

האופי של חתולי סוואנה

חשוב לזכור, שחתולי סוואנה הם במקורם חתולי בר למחצה וזה אומר שהם זקוקים להרבה מאוד פעילות גופנית, המאפיינת חתולי סרוואל אפריקאיים. הסוואנות תמיד מחפשים הרפתקאות, הן בבית והן בחוץ – וניתן ואף רצוי לטייל איתם, כמובן תוך נקיטת כל אמצעי הבטיחות לרבות השימוש ברצועה קצרה יחסית שאינה מאפשרת להם להתרחק יותר מדי ובקולר שמתאים לחתולים וימנע את בריחתם. אין להם רתיעה ממים כמו לגזעים אחרים והם אפילו עשויים להימשך למקורות מים, עניין שהכרחי לשים אליו לב אם בוחרים לטייל איתם מחוץ לבית.

הסקרנות של החתולים מהגזע הזה גורמת להם למצוא מקומות מסתור בכל רחבי הבית ולנסות לתקשר עם כל דבר שזז וגם עם מה שלא: מצד אחד, זוהי תכונה נפלאה שמאפשרת להם להיקשר רגשית לבעליהם, אך מצד שני – הפעלתנות הרבה שלהם עלולה פחות להתאים לבתים שבהם ישנם ילדים קטנים, העלולים להיתקל בהם או להיפצע בגללם.

יתרונות הגוף האתלטי של הגזע – עבור המגדלים

כיף לשחק עם חתולי סוואנה והם מאושרים להשתעשע עם בני המשפחה הבוגרים יותר: אפשר לזרוק כדור, למשל, או כל חפץ קטן אחר – והסוואנה בדרך כלל יחזיר אותו ויבקש לחזור על המשחק שוב ושוב. ניתן אפילו לאלף אותם וזה עניין חשוב מאוד, המסייע לסיגול התנהגות חברתית ידידותית יותר, אצל סוואנות שנרתעים מזרים. בעניין הזה כדאי להשקיע כבר עם קבלת הגור מבית הגידול: ככל שהחתלתול יהיה יותר בחברתם של בני אדם שאינם מגדלים אותו וכן בקרבת חיות מחמד נוספות, כך הוא יגדל להיות יותר חברותי בבגרותו.

התמודדות עם בעיות בריאות וטיפים לגידול ולטיפוח

חתולי סוואנה אינם מאופיינים בבעיות בריאותיות הייחודיות לגזע, אבל על מנת לשמור על בריאותם חשוב להשקיע במזון איכותי ובפעילות גופנית המספיקה להם – כאמור אם אין יכולת לאפשר להם להתנועע מספיק בתוך הבית, מומלץ לטייל עמם בחוץ תוך הקפדה יתרה על בטחונם. הפעילות הגופנית האינטנסיבית שהם מבצעים, שומרת עליהם שריריים ורזים והם כמעט אף פעם לא סובלים מהשמנת יתר.

מומלץ להבריש את הפרווה שלהם אחת לשבוע על מנת לסלק שיער מיותר ולשמור על חתולי הסוואנה מבריקים ונקיים. בנוסף אפשר לרחוץ אותם בימים חמים במיוחד, או כאשר הם מתלכלכים מאוד – התכונה הייחודית שלהם כחתולים חובבי מים, מאפשרת הנאה מאמבטיות מפעם לפעם ומשעשועי השפרצות של

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *