חתול סיבירי

החתול הסיבירי הוא אחד מגזעי החתולים הגדולים ביותר – ומראהו הופך מרשים עוד יותר במהלך העונה הקרה, שבה הוא מצמיח פרווה עבה, ממש כמו החתולים הראשונים מגזע זה, אשר גדלו בסיביר הרחוקה והקפואה. הגזע המתכרבל וה”כדורי” הזה נחשב לרגוע מאוד, אך בו בעת גם לידידותי במיוחד ששמח לשחק. השילוב בין הרכות הנפלאה של המגע, לבין האופי הנוח, הפך אותו לחתול מבוקש בקרב מגדלי חתולים.

החתול שהגיע מהמקום הכי קר בעולם

בניגוד לגזעי חתולים מסוימים שנוצרו באמצעות הכלאות שנעשו ביוזמת בני אדם, הגזע הסיבירי נוצר באופן טבעי לגמרי בסיביר, ככל הנראה במהלך המאה ה19. ה”מתחרה” הגדול של הגזע הסיבירי ברמת האהדה באותה תקופה, היה החתול הפרסי, אשר היה אהוב על ידי מגדלי חתולים רבים באיזור רוסיה בפרט ואירופה בכלל. בתחילת המאה ה20 הסיבירי קיבל שוב את תשומת הלב העיקרית באיזור שבו הגזע נוצר לראשונה והתחיל להשתתף בתחרויות של חתולים גזעיים. החתולים הסיביריים מגודלים בימינו כחתולי-בית, אך במקור הם חתולי יערות ויש להם, גם לאלו שמעולם לא דרכו ביער כלשהוא, תכונות מסוימות שבהחלט ניתן לשייך לזנים הראשונים ולצורך שלהם לשרוד באיזורים קרים כל כך.

המאפיינים הפיזיים של חתולים סיביריים

הפרווה הצפופה היא המאפיין המוכר ביותר של החתול הסיבירי, שנזקק ל”שכבת החימום” הזו במקור ואף נפטר ממנה באופן חלקי, כאשר מזג האויר מתחמם. בחורף החתולים הסיביריים מגדלים סוג של רעמה סביב ראשם ונהיים דומים לאריות קטנטנים. הגוון הלבן עם הפסים של הפרווה הוא השכיח מכולם אצל טהורי הגזע והוא גם מקל על זיהויים, אך עם זאת  קיימים כמה וכמה גוונים של חתולים מהגזע הזה, לרבות חתולים חומים או אפורים, עם פסים שפחות נראים לעין.

הפרווה עצמה, על אף העובי שלה, נושרת רק באביב כאשר הטמפרטורות מתחילות לעלות ובנוסף גם החלבון המצוי ברוק שלהם – קיים בריכוז נמוך, משמע הם לא מעוררים אלרגיה אצל מי שרגיש לרוק של חתולים ונחשבים למעשה להיפו-אלרגניים.

החתולים מהגע הסיבירי נבדלים ביניהם גם בצבעי העיניים: חתול סיבירי עשוי להיות בעל גוון עיניים ירוק או צהוב וגם כחול לפעמים, אך ניתן למצוא כאלה עם עין אחת בצבע מסוים ועין שנייה בצבע אחר. הנקבות הן קטנות יותר מן הזכרים ובבגרותן מגיעות למשקל ממוצע של כחמישה קילוגרמים, לעומת הזכרים שיכולים להגיע גם לשמונה ויותר. כפות הרגליים של החתולים מהגזע הסיבירי הן רחבות מאוד והגפה עצמה ארוכה, מה שמקנה להם יכולת ניתור מצוינת שבוודאי שימשה את החתולים הראשונים מגזע זה להתנהלות והישרדות בסביבה הסיבירית המושלגת.

חתול או כלב? הדמיון המפתיע של הסיבירי לאופי של כלבים

אנשים שאינם מתמצאים בחתולים ובתכונותיהם נוטים, בדרך כלל, לייחס לכלבים תכונות ידידותיות יותר מאשר לחתולים, אך דווקא במקרה של הגזע הסיבירי – המיתוס הזה מופרך והם נחשבים לתקשורתיים מאוד ומבקשים תשומת לב, ליטופים וחיבוקים. הסיביריים גם עשויים להתחבר בקלות יחסית אל חתולים אחרים ואפילו לכלבים, אם הם גרים באותו הבית, מכאן שאין לחשוש לאמץ אותם גם כשבבית כבר מתגוררת חית מחמד אחרת.

חתול שמתאים במיוחד למשפחות עם ילדים

הרוגע הטבעי של חתולים סיביריים, הופך אותם לחיות מחמד מושלמות ולמתאימים במיוחד לגידול על ידי משפחות שבהן יש ילדים קטנים. החתולים הללו לעולם לא יחפשו אקשן מיותר ויעדיפו לשהות בחלל שקט, כאשר שכיח שהחתול הזה יעקוב אחר בעליו ויירדם במקום שבו הוא יושב. יש להם לא מעט תכונות “כלביות” כאמור, ביניהן אינטיליגנציה גבוהה, שמאפשרת אפילו אילוף ל”טריקים”, בעיקר אם מציעים להם פרס או חטיף בתמורה.

בעיות בריאות נפוצות

הפרווה העבותה של הסיביריים עלולה לבלבל מאוד, זאת כיוון שהיא בעצמה מקנה להם מראה עגלגל ושמנמן באופן טבעי. חשוב לעקוב אחרי משקלו של החתול הסיבירי שמגדלים בבית, כדי לוודא שהמראה “הכדורי” שלו אכן נובע מצמיחת פרווה מהירה ולא מהצטברות של שומן.

מלבד בעיות הבריאות המוכרות לכל מי שמגדל חתולים, כגון מחלות שמגיעות בזקנה, הסיביריים הם בעלי סבירות מסוימת לסבול גם מתופעות בריאותיות אחרות, למשל בעיות בלב או אנמיה. לא כל החתולים מזן זה יסבלו מהבעיות הללו, אך ניתן לבצע בדיקות ללב שלהם באופן יזום אחת לכמה חודשים, כדי להתכונן כמה שיותר מוקדם וטוב, לקראת ההתמודדות הבריאותית הצפויה.

המלצות למגדלים: טיפול לטיפוח של חתול סיבירי

הברשה קבועה של הפרווה, תעשה חסד עם המראה החיצוני של החתול הסיבירי הביתי. במקביל היא גם תעזור לו להרגיש טוב יותר מבחינה פיזית, בעיקר אם העונה החמה מתקרבת והוא צריך לאבד מעובי הפרווה שלו כדי לא לסבול מהחום. למעשה, כדאי להבריש את החתול אחת לשבוע באופן קבוע גם כשקר, אך בעונת האביב שבה הפרווה נושרת, להעלות את הכמות ולהברישו בתכיפות גבוהה יותר. מעקב קבוע אצל וטרינר לבדיקות שוטפות וכן התאמת מזון מדוייקת והקפדה על אוכל איכותי, יעזרו כדי למנוע השמנת יתר ובעיות אחרות העלולות להגיע, במהלך חייו של החתול היפהפה הזה.

Leave a Reply

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *